Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Rabu, 30 September 2009

Entri yang penuh sebulan 30 hari

Dengan bangga nya kawan dapat memenuhkan entri pada setiap hari selama 30 hari..mengikut kiraan kelendar orang putih..

Setelah berhempas pulas diantara kesibukan kawan bekerja dan juga dalam bulan Ramadan serta menghadapi Hari Raya Aidil Fitri..Julung julung kalinya kawan berjaya mengenapkan entri ini dicelah kemalasan yang sentiasa timbul..Akhir nya adalah sedikit hasil..kawan mengucapkan setinggi penghargaan kepada rodong rodong yang sentiasa memberi komen yang bernas dan panas..
<-- Untuk sistem penaja in Thank you very much..ada lah rezeki seket2 :) bak kata bro Pyan ( Lepas lah budget mengeteh )

Mari berjogging
Kembali bekerja dan bersekolah
Operasi sikap
Memohon cuti selepas raya
Bila rezeki datang mengolek
Rumah Terbuka
Makluman dari CELCOM ( fwd email )
Bila sendawa masih lagi berbau Lemang
Popaleh kome beraya 2
Popaleh kome beraya 1
Pantun rembat hari Raya
Antara Anok bulan dan Lemang
Berkereta baru menjelang Raya
Penghujung Ramadan ( Gaji belum keluar )
Penghujung Ramadan ( episod mengemas rumah )
Penghujung Ramadan ( episod buluh runcing )
Penghujung Ramadan ( episod pagi ahad yang cemerla...
Anak Semantan
Penghujung Ramadan ( episod penat )
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod kuih batang b...
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod skodeng )
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod semanis gula ...
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod ' port ' )
3 panggilan pelik
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod karangan terb...
Menjawab Tag
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod plastik bag )...
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod mesej meraban...
Kisah dipertengahan Ramadan ( episod Moreh )

Dan kawan akan berusaha juga untuk sampai ke entri yang ke 100 dan ke sejuta kali barangkali..

Read more...

Selasa, 29 September 2009

Mari berjogging

Tentu banyak rodong rodong yang bertambah tambah berat badan..mana tak nya..yang tak boleh kawal nafsu makan..pasti melantak ikut dan saja..perut jadi boyot sebab bermacam macam jenama air yang diminum..siap dengan air yang berais sekali..


Jadi untuk me`mantainkan kembali badan yang dulu solid molid `slim`..kena lah membuat senaman..senaman ringan ke berat ke..untuk membakar kembali lemak lemak yang dah mula membentuk..Sekarang ada bermacam macam cara untuk kita bersenam..ada yang mengunakan mesin dan ada yang masuk Gym..Kawan mengambil alternatif dengan berjogging..

Semalam kawan menghadiri satu rumah terbuka..ada se orang rodong kawan kata kawan dah kurus ( turun berat badan ).. aiyaa..

Apa lagi kawan senyum sampai tak nampak telinga..bila waktu pulang akak kata ' nengok aboh aok te perasan dah'..

Lepas te Akak masam mencuka sebab yang cakap kawan kurus tu adalah janda kematian suami beranak satu...ishkk..

Read more...

Isnin, 28 September 2009

Kembali bekerja dan bersekolah

Hari ini badan masih lemau lemau kerana teringatkan lemang rendang..dah mula bekerja dan anak anak pula dah mula ke sekolah..

Masalah kepada yang bercuti panjang tentu liat nak memulakan kerja selepas lama bercuti..

Kawan tak ada masalah kerana hari ini kawan mula bercuti raya..

Read more...

Ahad, 27 September 2009

Operasi sikap


Dua orang rodong karib yang suka bersembang merapu telah menyentuh hal kemalangan jalanraya yang semakin sukar dibendung kerana sikap manusia..Lantaran itu salah seorang daripada rodong ini telah melahirkan satu idea..

Rodong terbabit..seorang bernama Pot dan seorang bernama Pet..

'' Koi ada idea untuk mengurangkan kemalangan jalanraya ni ''..kata Pot..

'' Haa..goner '' tanya Pet..

'' Pasang jerk bom jangka pada setiap kenderaan..moto,kereta,lori,bas dan juga motobot..set kan pada odometer disetiap kenderaan..bila pemandu bawa kenderaan melebihi had laju maka bom te akan meletop..''jawab Pot..

'' Lor gila nya idea aok '' kata Pet pelik..

'' Gila mender nya pulok?..tugas polis maupun penguatkuasa JPJ cuma memastikan setiap kenderaan dipasang bom jangka..dan juga memastikan bom itu aktif..jika tiada berkenaan saman akan dikenakan..tidak payoh lah lagi nak buat speed trap..'' jawab Pot lagi..

'' Idea aok ni langsung tak boleh pakai..kalu macam tu..tiada sape lah yang nak naik atau pun beli kenderaan '' jawab Pet pula..

'' Laaa..aok ni Pot..lagi bagus kalu orang tak nak naik dan beli kenderaan..langsung lah tak ada nya kemalangan dah..kalu ada pun cuma kemalangan antara pejalan kaki sesama pejalan kaki dan juga kemalangan beskal..'' jawab Pot dengan selamba..

Read more...

Sabtu, 26 September 2009

Memohon cuti selepas raya

Bila habis jer cuti musim cuti perayaan..nak memohon cuti selepas raya bukan main payahnya ( bagi yang kerja makan gaji swasta maupun gomen )..

Tapi rodong kawan ni bijak yang amat dalam menyakinkan pihak HR untuk memohon cuti..Cuti hanya diberi pada situasi yang benar benar kritikal sahaja..merangkumi cuti kecemasan/tergempar..

Alasan rodong kawan ni cukup senang dan tepat..

'' Saya nak cuti tiga hari encik..sebab ada orang sakit kat Hospital..''

Serta merta cuti beliau diluluskan..

Kawan terfikir sejenak.. ( memang lah tiap tiap masa ada orang sakit kat Hospital )

Read more...

Jumaat, 25 September 2009

Bila rezeki datang mengolek

Pagi semalam kawan bersama aboh kawan pergi ke satu Hardware tempat nak beli pagar jaring..bagi urusan tanam semula getah..

Selepas semuanya selesai segala urusan di Hardware tu kawan pun pulang..ternampak penjual ikan patin dan talapia ditepi jalan..antara jalan Temerloh - Jerantut ( Kawasan Kg megat segama dan Songsang ) memang banyak penjual penjual ikan patin berpayong di tepi tepi jalan raya..

Kawan amati salah seorang daripada nya..macam kawan lama jer ni..kawan seangkatan dalam kerja kerja part time ''teksi sapu"..lebih kurang 11 tahun dahulu di sekitar Jalan Mok Hee Kiang di bandar Mentakab..

'' Lor kawan lama rupanya en Mat Amin ''..berapa sekilo aok jual ke kawan ikan patin ni Mat..'' tanya kawan..

'' 14 Rm jerk wehh.'' jawab en Mat Amin..

'' Kalau nak order dengan aok ikan ikan ni untuk buat kenduri kendara berapa harga sekilo?...( borong )..''tanya kawan lagi..

'' 10 Rm sekilo jerk wehh..komisyen aok 5 %''.. balas en Mat Amin..

'' Macam tu yak..kawan nak beli sekor jer ni timbang lah''..kata kawan..

''Ishkk untuk aok yang pertama partama ni koi bagi free jer lah 2 ekor..tapi aok kene siang sendiri lah yek''..kata en Mat Amin..

Aboh kawan sengih jer dalam kereta..agoknya dalam hati dia berkata..'' cekap anok koi ni''

Selamat budget lauk kawan untuk tengahari semalam..

** Masak gulai tempoyak buat kuah pekat pekat bubuh pula daun kesing..buat kukus pun boleh juga bubuh halia banyak banyak colek dengan sambal pedas kicap lada burung.. pasti bila makan tak nampak telinga.. Slurppp!!..

Read more...

Khamis, 24 September 2009

Rumah Terbuka


** Rumah terbuka dalam erti kata lain adalah..

1. Rumah yang tidak siap sepenuhnya pembinaan disebabkan pemaju/kontraktor yang gulung tikar..
2. Terganggu kerja pembinaan kerana tuan punya rumah tidak cukup modal bagi menampung kos bahan bahan binaan yang meningkat naik..
3. Tukang buat rumah bawa lari duit dengan anak dara tuan punya rumah sekali..

*Jadi bila kita nak memulakan sesuatu projek hendak lah mempunyai modal yang kukuh..agar tidak menyusahkan mana mana pihak..






Read more...

Rabu, 23 September 2009

Makluman dari CELCOM ( fwd email )

Ada yang dah baca info berkenaan..tapi siaran ulangan bagi berkesan..

Subject:
FW: PESANAN DARI CELCOM



Jika anda menerima panggilan telefon dari seseorang
dengan no.telp yang tidak dikenal atau terdaftar di Tel.
Anda, berkata bahwa dia (lelaki/wanita) memanggil dari
division engineering/ teknikal sesuatu syarikat atau salah
satu vendor/operator cellphone yang ingin memeriksa
sambungan telefon atau signal atau dengan alasan apapun,
dan selanjutnya dia berkata bahawa kita harus menekan key
... 90 atau ..09 atau nombor apapun (boleh juga dengan kod
huruf).

cepat-cepat matikan/putuskan sambungan telefon tersebut
tanpa menekan key yang mereka minta. kerana ketika ini
ada penipu! -penipu yang menggunakan peralatan canggih
dimana jika anda menekan key ..90 atau ..09 maka
penipu-penipu tersebut dapat mengakses SIM card telepon
kita dan mereka dapat menggunakan line anda dan anda akan
membayar setiap panggilan yang mereka lakukan.

sila forwardkan kisah ini kepada semua sahabat/teman anda
untuk mencegah tindakan kriminal ini.

dan juga ada beberapa issue lainnya. jika anda menerima
panggilan di telepon bimbit/cellphone dan layar cellphone
menunjukkan/ display seperti ini :

(XALAN).

JANGAN TERIMA SAMBUNGAN TELEFON TERSEBUT, SILA MATIKAN
TELEFON ANDA DENGAN MENEKAN KEY POWER(ON/OFF) CELLPHONE
ANDA.

Kerana jika anda menerima sambungan telefon tersebut maka
cellphone anda akan terkena virus. virus ini akan
menghapus seluruh IMEI dan informasi IMSI dari cellphone
dan SIM card anda, anda selanjutnya akan terputus
hubungan sama sekali dari vendor/operator anda. (dimana
anda harus mengganti cellphone dan SIM card anda dengan
yang baru).

Informasi ini telah disah dengan Motorola and Nokia.
ketika ini terdapat lebih dari 3 juta telepon
bimbit/cellphone yang terkena virus ini.

anda juga dapat membaca berita ataupun informasi mengenai
hal ini di laman web CNN.

SILA SAMPAIKAN PESAN INI KEPADA RAKAN-RAKAN WARGA
SEKALIAN..
Regards,
Yaruddin Abu Bakar
CME Northern Region
Celcom (M) Berhad

Read more...

Selasa, 22 September 2009

Bila sendawa masih lagi berbau Lemang

Pagi tadi puas kawan mencari cari kalu ada restoren yang buka untuk kawan mengetea..puas pusing kanan kiri adalah terjumpa satu mini restoren yang buka..tapi sayang yang tinggal cuma minuman saja..makanan dah randang ( linyau @ habis )..

Biasa kawan jarang mengetea di rumah..mana hala kawan nak sarapan pagi ni..lebih baik berpuasa sunat 6 macam ni..kebiasaan pada kawan puasa sunat 6 kawan ambil bila time ujung ujung Syawal..he he..

Kawan telipon rodong kawan yang tinggal berdekatan dengan tempat kawan kerja ni..mentau jika ada saki baki lemang ketupat lagi..'' Kawan nak datang rumah ni buat kit air teh yak ''..

'' Haa..datang lah..koi suruh bini koi buatkan ni..ini tentu bini aok ter ada ket kampung lagi dak?..

Tak banyak cerita dah kawan setart enjin trus ke rumah kawan te..

''Amboih banyak lagi Lemang aok ni..berapa gantang aok buat..'' kata kawan pada rodong kawan te..

'' Banyak juga ada lah 5 gantang '' luak baru beberapa batang jer..puas bini koi ngukus semula takut basi ''.. jawab rodong kawan..

'' Ler..ngapa jadi gitu aok tak hidangkan tetamu ke atau tak ramai tetamu yang datang ''..tanya kawan..

'' Mana nak luak lemang ni..Raya pertama dan kedua koi bantai berjalan je ke rumoh orang sedara mara sahabat handai..baru hari ni ler koi ada di rumah..''jawab rodong kawan..

'' Lor ngapa aok tak bagi pada jiran jiran dan sedar mara aok jer lemang ni..'' tanya kawan..

'' Malu takot lemang tak sedap.. sebab ini lah first time koi buat dan bakar lemang sendiri..menjak kawin koi beli jer..koi ingat 5 gantang tu sikit..rupanya bapok lah banyok nye.. ''

'' Sedap juga Lemang rodong kawan ni..biar pun baru belajar buat lemang ''..kata kawan dalam hati..

Dan kawan juga hapah tak reti nak buat Lemang..

Read more...

Isnin, 21 September 2009

Popaleh kome beraya 2

0615 ~ Mandi dan Solat subuh
0730 ~ Sarapan pagi ( Menu : Nasik goring dan rendang semalam )
0820 ~ Bertolak ke kampomg halaman yang lama ditinggalkan..jumpa tok 4 Ketua kampong tersebut merangkap Pak sedara..
0935 ~ Ke kubur bertahlil ( kat situ ada kubur,atok,uwan,moyang dan monyeh )
1100 ~ Beraya sakan di kampong pergi kerumah awek lama.. dah beranak pinak dia..
1430 ~ Mandi dan Solat Zohor ( Waktu zohor dah tinggi ni )..
1520 ~ Beraya lagi ( Lupa nak makan tengahari )..
1745 ~ Mandi dan Solat Asyar ( Kat rumah Pak Sedara lagi ni )..
1800 ~ Bersiap nak balik kerumah sendiri pasal besok nak kerja..
1725 ~ Mandi dan Solat Maghrib..
1800 ~ Makan Malam ( Menu : Mee goreng dan soto )
2040 ~ Solat Isyak
2100 ~ Rehat rehat depan tv dan tutup pintu rapat rapat tak bagi orang datang pasal kome nak berehat dan tido..

Read more...

Ahad, 20 September 2009

Popaleh kome beraya 1

0615 ­~ Mandi Sunat Aidil fitri ( Solat Subuh )..
0745 ~ Cium tangan Mak dan aboh minta maaf sambil tengok isteri menangis teresak esak..
0800 ~ Sarapan pagi ( Menu : Lemang,ketupat,rendang,baulu dan samprit )
0830 ~ Ke Mesjid Solat Sunat Aidil fitri..
0930 ~ Bertahlil di Mesjid sambil tunggu duit sedekah tahlil tapi tukang bagi duit tu tak layan..dah dewasa kome ni..
1045 ~ Balik rumah melingkor sambil tunggu jiran tetangga datang..nak tengok anak pak weey jiran lat 3 buah rumah dari rumah aboh kawan..
1300 ~ Mandi dan Solat zohor..
1330 ~ Makan tengahari ( Menu : Laksa,soto dan tapai pulut hitam )
1416 ~ Beraya ke rumah jiran sebelah dan makan makan lagi..
1710 ~ Mandi dan Solat Asyar..
1725 ~ Bersiap nak balik ke rumah Mak Mertua..
1800 ~ Minum petang kat rumah Mak mertua ( Menu : Lemang,nasi impit dan maruku )
1920 ~ Mandi dan Solat Maghrib ‘ahh kacau Pak Mertua suruh jadi Iman’
2010 ~ Makan Malam ( Menu : Nasik tomato )
2045 ~ Solat Isyak ( Nak berjemaah kar Mesjid dah tak larat ‘’dah se`eh ‘ )
2135 ~ Rehat rehat depan tv sambil makan kuih dalam balang ada banyak..tat nenas ada,putu kacang ada,lepat ada?.. lepat?..
2310 ~ Tido..

Read more...

Sabtu, 19 September 2009

Pantun rembat hari Raya

Pantun ni kawan dapat dari email yang rodong kawan kirim kat kawan..jadi kawan pun rembat lah masuk ke sini..sama sama lah menghayati keunikan pantun ini..

Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo toksir laju
Nanti rayo dale sepita

Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung jangang gile

Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin

Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Hawau kau melilau merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

Masak lomak cili api
Campo dongan daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal ponyamun dongan poncuri
(Org kolumpo jgn kocik ati!!)


Wa cakap lu wa mana tau
Tapi wa musti tipu sama lu
Itu Raya jangan buat tak tau
Angpau bagi sama gua dulu

Gulai tempoyak ikan mayong
Doroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal kome selamat sampai

Aloq Setaq berputaq-putaq
Lapaq perut makan kuih pau
Macam mana kami tak ketaq
Nak kena paksa bagi angpau

Nasi kandaq toksah dok sebut
Anak mami juai pesemboq
Lepaih raya toksah dok kemut
Kalu ceti mai kot dapoq

Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang

Orang Siam kata Sawadeekap
Depa kata awat tak habaq
Tak sedaq ulaq sawa masuk kot tingkap
Minuman Raya pun jadi tawaq hebiaq


Sebelum kueh raya hang pulun
Periksa dulu kot kot ada semut
Berhati-hati bila bakaq mercun
Nanti bomba mai dengan hang hang kena pancut

Ampun dan maaf andainya..
TERmoody tak semena-mena
TERsilap bicara..
TERmarah yang tak kena..
TERtanya tak tentu hala..
TERsasul yang tak sengaja..
TERpinjam harta benda..
TERcuti balik kampung,
TERumpat bila-bila..
TERblur masa mesyuarat,
TERlambat buat kenaikan pangkat,
TERlewat proses elaun tanggung kerja,
TERmacam-macam lagi yang kena mengena dgn Cawangan HR..
Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

KAWAN DISINI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI PADA KALIAN RODONG RODONG KAWAN YANG MENJADI PENGIKUT KAWAN DAN JUGA KAWAN YANG MENGIKUT..AMPUN MAAF KAWAN PINTA PADA KALIAN.. MAAF ZAHIR BATIN..sepekara lagi jangan lah kita terlalu selok sangat makan minum main hentam saja bawa kereta tak ingat dunia..ingat lah orang orang tersayang..

Read more...

Jumaat, 18 September 2009

Antara Anok bulan dan Lemang

Anok bulan Syawal ada lah penentu perayaan Hari Raya Aidil Fitri..Sama sama kita merayakan hari yang mulia ini..
Manakala Lemang pula adalah makanan tradisi untuk menyambut Hari Raya


Itu pun tak tau kaa??..ishk ishk..

Read more...

Khamis, 17 September 2009

Berkereta baru menjelang Raya

Sepuluh orang pekerja Syarikat tempat kawan bekerja ini telah menerima kereta 'push cart' atau pun troli bin yang baru bagi memudahkan kelancaran Operasi pembersihan disekitar bandar terutama menjelang musim perayaan ini..

Peningkatan sisa pepejal pasti akan meningkat bila berlaku ditiap tiap musim perayaan..Justeru itu pihak Syarikat telah mengambil langkan drastik untuk menukarkan 'push cart' yang lama kepada yang baru..begitu juga pekerja pekerja yang megunakan 'wheel barrow' bagi kerja kerja pembersihan ini yang sudah tidak dianggap relevan lagi dengan pengunaan nya terpaksa juga 'push cart' mengambil alih..


Mudah dibawa kemana mana ( tempat mengayut penyapu pun disediakan )

Seorang pekerja bergaya dengan 'push cart' baru nya..

Semoga dengan ada nya kenderaan baru ini akan menambahkan lagi kualiti kerja para pekerja Syarikat.. demi menjamin persekitaran alam yang bersih dan yang paling utama..orang orang awam juga memainkan peranan bersama demi kebersihan bandar kita..

Read more...

Rabu, 16 September 2009

Penghujung Ramadan ( Gaji belum keluar )

Raban betul lah kompeni tempat kawan kerja ni..sampai petang hari ni gaji tak keluar keluar lagi?..Ini yang kawan rasa pelik..Jabatan Gomen dah dapat..Orang orang pencen pun dulu lagi dah dapat..Nak kata kompeni tempat kawan kerja ni tenat tidak pula..Syarikat besor untung berjuta juta juta..

Kadangkala rasa perit juga kerja makan gaji ni..tapi dah tak ada hala lain dah..ikut hati mau nya kawan buka sebuah ladang tebu ternak ikan keli ke tak pun bisnes nisan kabong..mana tau dapat untung besar..

Terbuku juga rasa dihati bila situasi jadi begini..bak kata sebuah lagu Indon..? '' Aku orang kecil engkau orang besar ''..Kau ibarat gajah aku semut merah ''..

Apa jua pun kawan sebagai rakyat malaysia rasa berbangga juga dengan kerajaan kita sekarang ni..dalam pada situasi yang kestabilannya tidak mencapai kehendak piawaian..kerajaan masih mampu nak racing.. 1 Malaysia Formula 1..Tahniah Kerajaan.. Semua ditaja oleh Syarikat Swasta yang besor besor yang untungnya berjuta juta..

Bangga nya kawan..biar pun dalam hati rasa nak menangis...

Read more...

Selasa, 15 September 2009

Penghujung Ramadan ( episod mengemas rumah )

Sedang kawan menolong akak mengemas rumah..sapu sawang yang dah berkapang atas siling dan cherok dapur..angkat almari dan peti televisyen..ubah sana sini..cabut langsir lama pasang kembali langsir yang lama juga..( langkah penjimatan kos )..

Kawan belek belek juga benda dalam almari..laa rupanya kawan ada juga koleksi barangan antik..adalah juga barang tersebut berusia ratusan tahun..pinggan dan sempua rasanya..

Pinggan lama ni kawan jumpa dibawah rumah lama aboh kawan..sempua pula diberi oleh seorang Cina semasa kawan kerja dibandar Mentakab dulu..Cina tu kata '' sikalang wa tala guna dah ini barang..wa guna kakilator ''..

Gobek hadiah dari Mak Mertua

Botol oren F&N tu kawan nak jual sebotol ( siapa nak beli boleh buat koleksi hubungi kawan harga boleh runding )

Punya lah letih kawan lepas nolong akak ngangkat almari sana sini..adjust kiri depan belakang..sempat juga kawan bagitau akak '' Guana dapor kita ni kita alih kat sebelah televisyen boleh dak?..''

Read more...

Isnin, 14 September 2009

Penghujung Ramadan ( episod buluh runcing )

Bermula hari ini kawan tengok persiapan segala keperluan untuk menyambut hari raya telah rancak dilakukan..

Tadi kawan lalu dekat pekan sehari Kuala Krau dah ada peniaga peniaga yang menjual daun palas dan pucuk daun kelapa untuk dibuat sarung ketupat..Rasa ori dari daun daun tersebut membuatkan aura ketupat bertambah sedap lagi..

Tak kurang juga peniaga yang menjual buluh buluh lemang bagi orang orang yang gemar membuat lemang..

Melencong juga pemikiran kawan berkenaan buluh ni..

Jika negara sana nun ada banyak buluh..negara kita pun tak kurang juga dengan buluh buluh..ada buluh betong,buluh lemang,buluh telor dan buluh bedil..

Jika orang orang sana nun suka meruncingkan buluh..kita pun boleh juga meruncingkan buluh..Tapi kawan lagi tertarik dengan buluh bedil..kita tengok mana hebat runcing atau pun bedil...

'' Lor dah jauh kawan melalut rupanya..'' '' Tahun ni saya nak tengok abang buat lemang tanpa mengharapkan pertolongan dari aboh tau ''..kata isteri kawan..

Kawan sengih jer..kerana selama ini tiap tiap tahun raya mesti aboh kawan yang buat lemang..

Read more...

Ahad, 13 September 2009

Penghujung Ramadan ( episod pagi ahad yang cemerlang )

'' Bang! bangun sahur ''..teriak isteri kawan..

'' Aok makan lah dulu..abang tak boleh celik mata lagi ni.. karang abang makan lah''.. jawab kawan..

'' Lor..karang tak dan..'' balas isteri kawan..

Selepas tu sunyi jer.. sedar sedar jer.. kawan terus bubuh nasi..makan..

'' Lorr abang sahur kebender nye ni bang..dah pukul 06.35 pagi ''..teriak isteri kawan

'' Yang yang yok dah ni bang..tadi orang gerak tak nak bangun ''..tambah isteri kawan lagi..

Hanyut sehari kawan..kawan dapat rasa rupa nya jika tidak berpuasa letihnya mengalahkan orang yang berpuasa..

Read more...

Sabtu, 12 September 2009

Anak Semantan

'' Kapok aok mana?..'' Kwn ander kat bandor ni '' Ok Kapok koi nok jumper aok ni ''..Okey aok tunggu kawan kat Arked Mara yak ''..

Gitulah petang semalam kawan jumpa rodong lama kawan..kawan ingat sapa lah..rupa rupanya Pyan Anak Semantan salah seorang penyanyi loghat daerah negeri Pahang..

Lagu top 'Mak Wea koi Nine'..Meling meling'..dan banyak lagi..Kawan ingat mender lah halnye..
Rupanya nak bagi kawan kad jemputan kawen..Kawen juge aok akhirnya Pyan..

Pyan Anak Semantan

Lagu raya daripada kumpulan Anak Semantan boleh didapati sekarang

Dekat Pyan nak balik dia hulur kawan 2 VCD Koleksi Anak Semantan..kawan pun apalagi tak nolak lah.. '' Aok dengor lagu koi dan geng koi ni Kapok..besh..''kata Pyan mengakhiri perbualan..
Kawan senyum sampai ketelinga..untung juga ada kawan Artis ni..dapat VCD promote ..free.. he he.. ( Kawan ngucapkan Semoga Pyan dan geng nya Anak semantan berjaya dalam memertabatkan koleksi lagu lagu loghat daerah negeri Pahang )

Read more...

Jumaat, 11 September 2009

Penghujung Ramadan ( episod penat )

( Daripada buat hal tak tentu arah lebih baik gua lepak )


Bila tiba dipenghujung Ramadan makin banyak dan makin tebal segala godaan..Terserlah dimuka suci tiap insan bagi yang mengerjakan ibadah puasa dengan ikhlas..Jika sebaliknya terasa kesangsian hati..bilakah akan bermula permulaan puasa lagi..

Kepenatan atau keletihan ketika mengerjakan ibadah puasa hanya lah mainan nafsu..mengawal nafsu adalah bukan satu kerja yang mudah..

Read more...

Khamis, 10 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod kuih batang buruk )

Begitu cepatnya menular berita kematian Pak Abu yang meninggal dunia selepas waktu sahur..

Semua sahabat handal kaum keluarga mula berkumpul datang melawat ( menziarahi ) bagi menguruskan pengkebumian Pak Abu..

Macam biasa orang kita mula berkata..

'' Malam tadi elok ngat dia semayang terawih sebelah koi..pagi ni dah tak ade yak''..

" Tu lah orang baik macam Pak Abu ni cepat benor pergi nye '' ..

'' Lor heh..aok tau mende puncanya Pak Abu meninggal?..dengor citenya dia tak ada sebarang penyakit dak?..

'' Lor aok tak tau ke weh?..Pak Abu meninggal akibat tersedak kuih batang buruk masa sahur pagi tadi ''..

'' Hmm..betapa senangnya Pak Abu meninggal..hanya tersedak kuih batang buruk saja ''..

Cuba kita ambil iktibar dari cerita ini..

Read more...

Rabu, 9 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod skodeng )

Sejak 1 Ramadan hingga 7 Ramadan tiap tiap petang Iza memberikan juadah berbuka puasa untuk 4 orang bujang sebelah rumahnya..

Patuh dengan arahan ibunya Iza yang berumur 14 tahun menurut perintah..

'' Assalamualaikum Abg Man..ni Mak ada hantar kuih keria buat berbuka nanti''..teriak Iza..

Tapi petang itu Iza ragu ragu tentang budak budak bujang kerana tiap tiap petang selepas menghantar juadah berbuka..terdengar lah bunyi cawan,piring berlaga serta ketawa terkekeh kekeh..

Iza sempat mengintai diantara celah tingkap..

'' Lor tak dan berbuka kuih yang kome hantar..ni mesti kena bagitau mak ni '' kata Iza dalam hati..

Selepas kejadian itu sampai lah ke Ramadan tahun berikutnya maka tiada lagi juadah berbuka dari Ibu Iza untuk budak budak bujang tersebut..

*** Iza kini telah berkahwin dan bekerja di sektor awam di Bera Pahang..
*** Abang Man juga telah berkahwin dan bekerja di Sektor swasta di Jerantut Pahang
*** Manakala ketiga lagi rakan rajan bujang Abang Man telah berjaya dan bekerja ada yang jadi polis dan ada yang berniaga sendiri..hanya seorang sahaja rakan Abang Man yang sedang menjalani rawatan sakit mental..tak sempat insaf gamoknya..

Read more...

Selasa, 8 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod semanis gula )

Ketika kawan melewati sebuah pasaraya dibandar J.. Kawan dipanggil oleh seorang gadis kaunter ( cashier ) yang comel loteh..lawo manis..putih senyum melirik..

'' Pakcik2 dulu kata nak beli gula..ada banyak kat kaunter saya ni..meh la..'' kata gadis kaunter itu..

Memang kawan ada berjanji dengan dia dulu semasa krisis gula berlaku agar beritau kawan kalau gula dah ada sampai..sebab kawasan rondaan kerja kawan meliputi juga pasaraya itu..

'' Tak per lah dik..Pak cik dah beli kat kampung semalam..'' jawab kawan..

Kat kampung kawan pun dah banyak gula dijual oleh pekedai runcit disana..tanda krisis gula dah berakhir agaknya..

'' Ala..Pakcik dulu dah janji? ''.. balas gadis kaunter lagi..

Nak tak nak kawan beli juga 2 kilo..kerana kelembut suara serta kemanisan wajah gadis kaunter itu..

Balik kerumah kawan pun cerita kepada isteri kawan apa yang berlaku..ada lah juga puji puji anak gadis yang manis itu.. apa lagi isteri kawan pun kata..

'' A'ah lah aok Pak nye..mula mula dipanggil nya aok Pakcik..Pes tu esok lusa dipanggil nya aok ter abang..pes tu pulok mesej2..pes tu macam macam boleh jadi..orang sekarang ni bukannya boleh percaya ngat ''..kata isteri kawan tadi..

'' Lor?..ngapa lah kawan ni tetiba boleh gatei mulut ni ''..kata kawan dalam hati..

Read more...

Isnin, 7 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod ' port ' )

Terdapat beberapa kesalahan yang dilakukan oleh pengunjung pengunjung wakaf diatas..
1. Menyalah gunakan wakaf tempat istirehat..
2. Membuang sampah merata rata..( tidak mengunakan tong sampah )
3. Mencemarkan alam sekitar..
4. Memeningkan kepala pihak berkuasa tempatan..
5. Tidak menghormati bulan Ramadan bulan yang mulia..

Read more...

Ahad, 6 September 2009

3 panggilan pelik

Baru baru ni kawan dapat panggilan talipon yang pelik..

Panggilan 1 ( 03hb ogos 2009 )

'' Encik telah memenagi pakej percutian di resort kami... ( resort ternama di Kuantan Pahang )..Penginapan di sediakan untuk encik dan isteri selama 2 hari 2 malam..jika encik setuju sila hubungi kami semula.....''

Panggilan 2 ( 05hb ogos 2009 )

" Encik telah ditawarkan untuk menyertai kursus ternakan ikan keli..ramai yang jadi jutawan ikan keli sekarang ni encik..jika encik berminat boleh mendaftar terus dengan pihak kami..sila hubungi kami dengan nombor ini.....''

Panggilan 3 ( 01hb Sept 2009 )

'' Encik aaa..sikalang hali laya mau dekat oo..encik mau wang guna laya ka?..moley jumpa kami dalam kami punya syalikat..mau belapa 5k - 100k pun moley arr encik..hali laya mau manyak pakai wang aar encik...kontek syalikat kami aaar encik...moley aarr ...''

Read more...

Sabtu, 5 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod karangan terbaik )

Kawan dapat dari email cerita ini dari kawan kawan.. kisah sedih ini..patut lah kerjaya perguruan begitu mencabar..mungkin dah ada yang membaca kisah ini dimana mana..tapi bagi kawan patut juga disiarkan walaupun untuk diulang tayang..kepada guru guru yang telah menjadi rodong kawan dan yang belum menjadi rodong kawan harap bertenang bila menghayati cerita ini terutama guru Bahasa Malaysia..

Karangan Terbaik UPSR 2008

Pagi itu pagi minggu.. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk.
Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah.. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!". Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya.

Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak
saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu..

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu.. Dia meminta maaf dari emak saya.. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam.. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi.

Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris .

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati.

Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

------------ --------- --------

TOLONGGGG... ..LA AJAR ANAK2 KORANG MACAMANA NAK BUAT KARANGAN TERBAIK MACAM NI... AKU PUN MACAM NAK MATI BACA KARANGAN NI..... ( ini mungkin luahan daripada guru yang memeriksa kertas ujian tersebut )

Read more...

Jumaat, 4 September 2009

Menjawab Tag

Lor..kawan pun kena juga Tag gini..belum pun kawan sempat menjawab tag dari Cikgu Saliza dah kena pula dari en Echam webMaster untuk Cikgu Saliza kawan minta maaf dulu..sebab kawan kena jawab yang Echam punya dulu..kala tak nahas kawan..

1. Sila ambil gambar beg yang anda bawa pergi kerja...

Ni lah dia beg kegemaran kawan beg ni dah berusia lebih 11 tahun tapi masih setia dengan kawan..kiranya nyerasi lah dengan kawan..


2. Kemudian, sila ceritakan sedikit apa yang terkandung dalam beg kerja anda. Sila sertakan gambar sekali kemudian terangkan secara detail isi beg anda..

Haa...ni lah segala barangan yang ada dalam beg kawan ni..barang barang biasa jer..



3. Nyatakan sebab2 anda suka beg kerja anda itu..

Beg ni senang di usung kesana sini..selipang jer..

4. Sila nyatakan kenangan manis atau apa2 yang istimewanya beg itu pada anda..

Pernah kawan selipang beg ini ke Wisma DRB utuk kerja kursus kat sana..dan juga beg ini jadi penyelamat kawan daripada isteri kawan bagi menyimpan dokumen dokumen dan juga surat surat cinta kawan..he he..

5. Sila tag 10 yang lain.. ( Tunggu di episod yang akan datang kawan akan Tag juga kepada rodong rodong kawan..dah dekat time berbuka ni )..

Read more...

Khamis, 3 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod plastik bag )


Ini adalah sampah Domestik yang dibuang oleh para pengguna semua..yang menjadi kehairanan kawan sampah ini sering dijumpai dikawasan rumah orang bujang..terutama bila dalam bulan Ramadan sahaja..

Adakah orang bujang mengemari makanan ringan bila berbuka dan bersahur atau pun ada disebaliknya..

Read more...

Rabu, 2 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod mesej meraban )

Petang tadi kawan terima SMS daripada seorang kawan kawan..kawan kawan kata mesej ni dia terima daripada kawan dia juga..kawan dia juga terima mesej ini pun daripada kawan kepada kawan dia..

Nampak gayanya SMS ini sangat meraban bunyi nya..ni petikan SMS yang kawan terima tu..macam pernah terima juga dari tahun sudah..

Seiring Salam seharum Ganja..
Kasih sebening Vodka..
Dengan hati seputih syabu..
Walaupun dosa ada sekecil extacy..
Selamat hari raya maaf zahir batin..

Sakit..

Read more...

Selasa, 1 September 2009

Kisah dipertengahan Ramadan ( episod Moreh )

Nun dihujung sebuah Kampong tinggal lah seorang ibu tua bersama anaknya yang lurus bendul bernama Abu berumur 9 tahun setengah..

Ada pun si ibu tua tiada lah larat untuk menunaikan solat Terawih ( tak ro'ot ) ..Maka kepingin lah jua si ibu tua untuk merasa juadah Moreh di surau kampongnya itu..lantas menyuruh si Abu ke Surau untuk mengambil juadah Moreh.. ( Moreh adalah jamuan setelah selesai bersolat Terawih )

''Abu malu lah emok nak ngambilnye..orang nampak'' kata Abu

'' Lor Abu apa nak malu nya..Abu bubuh lah ( masuk ) dalam kocek baju Melayu Abu te ''...

'' Kala gitu baik lah emok yek '' jawab Abu..

Malam pertama Moreh menu adalah karipap..
Malam kedua Moreh menu buah Melaka ( Onde onde )
Malam ketiga Moreh menu bubur kacang....

Read more...

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP