Terkini dari relevan Sokmo

Oh Gasak! ( Gosip Hiburan Terkini )

Carian dalam blog ini

Rabu, 10 Februari 2010

10 perkataan pelik dari kampung kawan

** Pengunaan perkataan ini mungkin tiada dalam mana mana kamus..cuma terdapat di Kampung kawan sahaja..jarak Kampung kawan kebandar hanya 2 km ..jika rodong rodong pernah terdengar pengunaan bahasa ayat ini mungkin bermakna beliau datangnya dari Kampung kawan..

1. Culing = Tidor

2. Mongkok = Kahwin

3. Taji = Makan

4. Nuai = Terima Gaji

5. Gedobey = Duit / Wang

6. Nuhid = Menoreh

7. Maula = Getah sekerap

8. Tak Kemeroh = Tak reti

9. Pakuh = Mengena

10. Mekong = Malas / Sentiasa berehat

25 Merujuk kepada perkara diatas :

semut api 10 Februari 2010 9:52 PG  

pernah dengar tapi x tau maksud..

balik kampung= ?

INTAN RH 10 Februari 2010 10:18 PG  

Bro, apsal satu word pun koi tak tau?

:P

fikaryna 10 Februari 2010 10:20 PG  

mmg pelik..huhu..tp informative..balik tanya abah la..hik2..

Akuanakpahang 10 Februari 2010 11:24 PG  

Ayat2 tu mempunyai kelebihannya tersendiri yang x terdapat kat kampung org cuma di kampung kita je...molek juga di tulis gitu.

relevan 10 Februari 2010 11:55 PG  

Tq redNing/semutapi/Intan/Ryna/Abeli/en Yassin atas respons anda..

* Hanya orang orang kampung kawan yang segelintir faham..

* He he en Yassin..moh kita nyerekap awek2 wakaka!

endiem 10 Februari 2010 12:55 PTG  

no. 3, 4, 5, 10 tu koi pernah dengar..paham juga.

al-mankaraqi 10 Februari 2010 1:07 PTG  

pernoh dengor penggunaannya oleh org2 lama.........ada yg dipakei utk maksud berbeza di tempat berbeza.........di kalangan org muda pupus dah gamok koi......

Saliza 10 Februari 2010 1:10 PTG  

Encik Relevan,
Alahai..koi org pahang jugek ketnya tok perenoh pun dengar perkataan2 tu..

relevan 10 Februari 2010 1:10 PTG  

* Heh heh! endiem baik aok cakap aok asal daerah mana?..

* Kita kena selongkar perkataan perkataan begini Sop..tentu ada banyak lagi..

Miecyber @ Sudu 10 Februari 2010 1:11 PTG  

Uniq sungguh yakk koi puin tak pernoh dengor perkataan-perkataan yang di nyatakan oleh Encik Relevan

senyummmm 10 Februari 2010 1:17 PTG  

emm,sgt menarik.1 word pn sy x pnh dgr.unik sgt2.nk copy 1 word ye.. Tak Kemeroh = Tak reti....suke lah

piewahid 10 Februari 2010 2:50 PTG  

sbahagiannya peghenoh dengor. kalu xdengor pun, dengor org bcakap, mboh jge lgi fhm sikit2 tapi kalu bcakap mmg xleh la. xingat dah sbb kita byk duk luor daeroh..

relevan 10 Februari 2010 2:51 PTG  

* Itu word dari Kampung kawan je cikgu Saliza..

* Ha ha Mie..tak Kemeroh aok yak..

* Senyummm pun tak kemeroh..

maiyah 10 Februari 2010 3:14 PTG  

dpt ilmu baru nih, masih cikgu

Finaz 10 Februari 2010 3:29 PTG  

Relevan, aok nih dah mongkok no.1 , bile lagik nak mongkok no.2,3 & 4. Koi dah lama x makang nasik minyak hehehe...
p/s: amacam terer tak saya speaking Pahang heee..

relevan 10 Februari 2010 3:49 PTG  

* Hehe en Pie..tentu ada rasa faham sikit2 kan..

* Sama sama Maiyah..tapi jangan amalkan words ni yek..

* Alahai Finaz..ini bukan loghat daerah Pahang..ini words orang Kampung kawan je guna..hehe!

Pacifist 10 Februari 2010 5:01 PTG  

merioh betol pahang.bkn daeroh je ada lograt,kampung pun ade.kene gali balik khazanoh2 yg ada,sebelum ditelan bumi

♠☠♠ayudeadwish♠☠♠ 10 Februari 2010 5:03 PTG  

If there was a single day I could live... a single breath I could take
I'd trade all the others away~

thanks bg semangat kat aku n still support blog aku~
maceh sgt2~

sonata anak kancil 10 Februari 2010 5:53 PTG  

langsong aku tak faham....kalau ko ngata kat aku pun aku sengih aje le...

sI tEDI 10 Februari 2010 6:26 PTG  

oOooO.. dah boleh cari org peghok ni!!
la la la

Redz da Tsar 10 Februari 2010 6:57 PTG  

Keh ak penoh dengo lalu... Kalau dengo pon haram keh tak tau~ Hehe

Cikgu Jang .. 10 Februari 2010 8:25 PTG  

baler awok...popalih, koi ni betul2 anak pahang jati sampai 7 keturunan duduk kt pahang ni....tapi nilah kali pertama dengor perkataan tu...

kelompen 10 Februari 2010 8:31 PTG  

salam bro
hehe ralit
2 3 4 5 8 10
tak kemeroh aok weh makoh kone?
ranta mane?
teruskan koleksi loghat ni, koi kenan...

Catat Ulasan

Info,Berita,Hiburan yang Hangat dari Dalam dan Luar Negeri

Terima kaSih..kerana melayari relevan Sokmo

Catatan Popular

Ikut rapat rapat

Google+ Followers

MENARIK PERHATIAN

Segala penulisan dan gambar gambar di dalam blog ini bukan lah hak sepenuh penulis..barang siapa yang mendapat kesusahan yang teruk seperti terjejas akal minda dan fikiran selepas melayari blog ini bukan lah tangunggan penulis..di atas apa jua komen yang menyentuh sensitiviti seperti memporak peranda kan kesejahteraan..penulis juga tidak akan bertanggung jawab..

Sekian Terima kaSih
original design by : relevan
modified by : relevan

  © Blogger templates The relevan Scripts Template by relevan Scripts 2010

Back to TOP